Една вековна традиция в боядисването на кожи

Една вековна традиция в боядисването на кожи

461

Град Фес е най-древният императорски град в Мароко, там се намира най-старата медина, която е паметник на културата на ЮНЕСКО. Еднакво прочута забележителност за туристите е и кварталът, където се боядисват кожи - и със сигурност това е най-сниманото място във Фес.

Фес е основан през 789 г. сл. Хр. от Идрис I, потомък на Пророка Мохамед. Неговият син, султан Идрис II, решава през 809 г. да установи седалището на първата мароканска династия на идрисидите тук и по този начин Фес става първият ислямски град в Мароко.

Фес е известен и със своите кожени изделия и голямата част от производството се произвежда в самия сук.

Кожарските цехове на Фес са съставени от множество каменни съдове, пълни с богата палитра бои и различни течности. "Имаш чувството, че си пред гигантски поднос с акварели. Десетки мъже, стоящи дълбоко до кръста в боите, работят под горещото слънце“, разказват още пътешествениците.

Няколко работилници са разположени една до друга и там от векове насам се обработват и боядисват кожи по технология, която изобщо не се е променила. Боядисват се кожи само от животни, които са разрешени за ядене според корана - камили, крави, овце и кози.В това кътче на света цивилизацията не се е намесила с нищо, запазвайки древните тайни и технологии. В целия процес на боядисване изобщо не се използва синтетика, всичко се прави ръчно от хора, научили процеса от своите бащи и дядовци.

Кожите първо се накисват в смес от кравешка урина, негасена вар, вода и сол. Тази смес помага да се свалят от кожата излишната мазнина, плът и косми. След това кожите се поставят в ями, съдържащи естествени растителни багрила - като мак за червено, индиго за синьо, кедрово дърво за кафяво, мента за зелено и шафран за жълто. Вече боядиасаната кожа се оставя да изсъхне под слънцето. След това преминава в ръцете на други майстори, които правят популярните марокански чехли, известни като бабуши, както и портфейли, чанти, мебели и други кожени аксесоари.

Всички цветове се правят с естествени съставки и затова процесът отнема доста дълго време - за боядисване на една кожа от камила е нужен цял месец.