Как се поддържа палто от естествен косъм

Как се поддържа палто от естествен косъм

3432

Ако сте притежателка на палто от естествен косъм,знаете с какви трудности може да се сблъска човек в опит да го поддържа правилно , защото обикновено кожените палта са дългогодишна инвестиция.

Пролетното почистване е най-подходящият момент да въведем ред в зимните си дрехи - да ги изперем, почистим, изтупаме и да ги приберем както си му е редът. Най-много грижи създават палтата от естествен косъм. С течение на времето космите им губят блясъка си, а около яката или в долния край на ръкавите космите се оцветяват в жълтеникаво вследствие на контакта с кожата и други замърсители. Тогава се налага да се изправим пред избора дали да занесем любимото си палто от лисица на химическо чистене или да се опитаме за го почистим сами вкъщи.

Кожените палта се почистват сравнително лесно, ако замърсяванията не са прекалено упорити. За целта ви трябва само царевично брашно, бензин, чисто бяла ленена кърпа и тебеширен прах.

Мазните петна по кожата се премахват, като космите се трият в една посока с парцалче, натопено в бензин или със специален разтворител. Петната може да се промият също с качествен прах за пране или обилна сапунена пяна. Разтворът или пяната се втриват с четка в козината, като самата кожа не трябва да се овлажнява. След това мястото на петното се промива с вода със стайна температура и се суши.

Упоритите пожълтели петна по космите също се отстраняват с помощта на чиста ленена кърпа, напоена с малко бензин. След това се посипват обилно с тебеширен прах и старателно се изчеткват с помощта на четка за кожа.

Ако ви е навалял дъжд или сняг, след като се приберете вкъщи, окачете палтото на закачалката, но по-далеч от печката или радиатора. Не сушете мократа козина на слънце или над огъня. Когато палтото изсъхне, разтръскайте го силно, но не го разресвайте с четка.

Ако кожата се е смачкала, изтрийте я с влажна гъбка така, че косъмчетата да се намокрят. После я срешете по посока на косъма, изсушете я и я изтупайте.

Ако сивият естествен астраган е пожълтял, цветът му може да се възстанови с кислородна вода, с незначителна добавка на амоняк.

Кожите от бобър, видра и къртица добре се почистват със сух горещ пясък. За целта кожата трябва да се разпъне върху маса, да се посипе с пясъка и да се протрие с длан.

Може да се опитате да остраните замърсяванията и като разстелете палтото върху бял памучен чаршаф и го посипете обилно с едро смляно царевично брашно. Разтъркайте брашното с длани, докато обере замърсяванията, след което изтупайте палтото и го изчеткайте.

Кожените палта трябва да се съхраняват на сухо място. Камфорът попива добре влагата. Затова е добре малки количества да се зашият в торбички и да се поставят под дрехите в гардероба, като от време на време се сменят с нови.

Кожените палта не трябва да се съхраняват в сандъци или куфари.

Козината се смачква. Затова винаги трябва да са във висящо положение, зашити в памучен чаршаф или опаковани в хартиени пакети. Гардеробът трябва да е добре проветрен и достатъчно просторен, иначе се завъждат молци. Затова в джобовете и под яката поставете препарат срещу молци. В никакъв случай не използвайте нафталин. Оставете достатъчно място между другите дрехи и кожените, иначе влакънцата на козината се степват.