Изкуствен срещу естествен косъм. Кой ще победи?

Изкуствен срещу естествен косъм. Кой ще победи?

450

Кожените дрехи са изиграли значима роля в човешката история извън практическата им употреба,а именно за топлина и защита. В много култури по цялото земно кълбо и през цялото време, специални животински кожи са били запазени за владетели, благородство и други елитни класове.

В древен Египет само царства и първосвещеници са можели да се украсяват с леопардови кожи, а по-късно английските царе издавали кралски прокламации, които да запазват скъпи кожи, като лисица и ермин, за благородния елит между 1300-те и 1600-те години.

Освен че е скъпо да се получи на първо място, тези закони правели козината от висок клас за хората във всички социални класове, като същевременно помагали да се установи козината като визуален индикатор за социалния статус.

След като кожените палта станаха популярни сред холивудските звезди в началото на 20-те години на миналия век, буржоазната жена, облечена с кожи, широко се смяташе за най-висшият символ на материалното богатство и сила.

През 70-те години на миналия век коженото палто се е превърнало от желана стока в цел за активизиране на правата на животните. Международното законодателство, като например Закона за застрашените видове от 1973 г., съвпадна с редица анти-кожухарски протести, които продължиха през 80-те и 90-те години на миналия век, ръководени от организации като "Хората за етично лечение на животните" (PETA). Движението против козината достигна ново ниво, когато модели на PETA Наоми Кембъл и Синди Крауфорд, които се появиха голи в кампанията си през 1994 г., популяризираха лозунга "Предпочитам да съм гола, отколкото да нося козина". Въпреки това, дори и при колебания в маржа на печалбата, кожухарската промишленост продължава да остава силна през годините, но не и без конкуренция от създадени от човека алтернативи.

Превключване от естествен към изкуствен косъм.

Производството на изкуствена кожа не беше подбудено от състрадание към животните, а по-скоро от необходимостта производителите на тъкани да направят бързи и лесни пари. Фалшивата кожа, подобно на фалшиво злато и диаманти, дава на хората начини да подражават на горните класове.

Едно от най-ранните споменавания на фалшива козина в медиите идва от Harper's Bazaar в края на 60-те години на ХХ век, което предполага някои методи за плетене на една кука, за да се създаде ефектът на козината за детски дрехи и малки аксесоари. Това беше само за удобство и спестяване на пари, тъй като по това време се предполагаше, че никой няма да избере да се откаже от истинското нещо, ако не е необходимо. Имитацията на кожите продължава да се споменава от модните списания в края на 1800-те, но една статия от 1899 г. в "Харпърския базар" предупреждава читателите, че "По всяко време имитацията на козината е опасна инвестиция". Идеята е отразена в статия от Vogue от 1912 г., според която изкуствените кожи е "са само заместител на козината и няма да се използват до голяма степен от привлекателни жени".

През 1913 г. Vogue публикува още една статия, която пророчески обявява, че популярността на автомобилите и дейностите на открито е довела до изчерпване на животните и "както във всички случаи, когато човек е открил, че може да превърне природните ресурси в злато, в крайна сметка ще доведе до пълното им изчезване. "Статията продължаваше да предупреждава, че голяма част от кожите, продадени на пазара по онова време, всъщност биха могли да бъдат някаква форма на имитация. Тази статия всъщност говори за продажбата на евтини мускарти вместо норка или миеща мечка вместо мечка, но очевидно е, че убедителна и достъпна за човека алтернатива би била лесен начин да забогатееш. Така започна конкурсът за създаване на тъкани, които съчетават Майката Природа. "Винаги ще има измама, докато тълпата се стреми да се облича така, че да прилича на тези, които могат да си позволят хубави и скъпи дрехи", пише в Ню Йорк Таймс през 1924 г.

Тъй като хората търгуват с животински кожи през по-голямата част от записаната история, въвеждането на изкуствени алтернативи в началото на 20-и век със сигурност донесе напрежение на индустрията за облекло. Още през 1912 г. всекидневника "Women's Wear Daily" попита: "Дали" изкуствените кожи "стават опасни търговски съперници на по-евтините видове естествени кожи? В статията изпълнителен директор на кожухарската промишленост заяви, че текстилните имитации "няма да бъдат покровителствани в никаква степен от хора с вкус", като се има предвид за идеята, че фалшивата кожа е само за по-ниските класове. Лидер в производството на изкуствена кожа обаче обясни, че една жена, която купува скъпо палто от истинска кожа, ще трябва да плати за поддръжката си и в крайна сметка да промени стила, за да се справи с новите модни тенденции. От друга страна, всяка година може да си купи нова изкуствена, за да поддържа стилове и да не плаща толкова много пари. И така започва идеологията на бързата мода: Защо да плащате повече за реалното нещо, когато можете да купите повече от нещо подобно за по-малко?

Освен че повече компании избягват естествена кожа и има повече страни, забраняващи производството на кожи, бъдещето на индустрията за изкуствена кожа може скоро да се възползва от напредъка в областта на биотехнологиите. Съобщено е, че дизайнерът Ингвар Хелгасън развива BioFur, който ще изработва синтетични кожи по начина, по който Modern Meadow успя да произведе лабораторно изработена кожа, а Diamond Foundry създава диаманти, отглеждани в лаборатория.

Но не всеки вярва, че изкуствената кожа е най-екологичната опция. В неотдавнашно разискване относно търговията с кожи, организирано от Business of Fashion, Франк Жилбърквейт, директор на британската търговска асоциация за кожи, твърди, че естествената кожа е по-устойчива, като посочва, че много форми на изкуствена кожа не са биоразградими. "Нашата индустрия е за отглеждане на животни по естествен начин, един добър начин и това е възобновяем ресурс".

Изкуствената кожа ще замени ли някога естествената? Вероятно не, като се има предвид, че въпреки реалните алтернативи все още има голям интерес от страна на потребителите към животинската козина, но значението на фалшивата козина се простира далеч отвъд границите на печалбата. От модни дизайни до оформящи дрехи, модната индустрия винаги е била в състояние да намери начини да помогне на потребителите да я "фалшифицират, докато не го постигнат". Фалшивата козина може просто да бъде държавен преврат за индустрия, която постоянно се стреми да разшири границите на Майката природа. По тази причина изкуствената козина е по същество символ на съвременната ера, представляваща постоянната стремеж на науката към възпроизвеждане на природните ресурси и социалното равенство, постигнато чрез високата мода, става на разположение на хората от всички нива на доходите чрез масово производство.