15 Забавни факта за естествената кожа

15 Забавни факта за естествената кожа

597

Ние всички знаем един или два забавни факта, когато става въпрос за кожа. Например, кожата мирише страхотно и може да бъде много секси. Да не говорим че, кожата също може да бъде удобна, скъпа, издръжлива и многофункционална.

Но може да се изненадате да научите редица факти за кожата, които не са толкова очевидни.

1. Кожената индустрия генерира повече от $ 53.8 милиарда щатски долара в световен мащаб всяка година.

Този забавен факт представлява по-голяма доларова стойност от продажбата на каучук, памук, кафе, чай, ориз и захар - заедно! И от тези 53,8 млрд. Долара почти 60 на сто представлява продажбата на обувки от естествена кожа.

2. Средният потребител носи по четири кожени изделия във всеки един момент.Това може да включва чифт обувки, колан или портфейл или дори каишка на часовник.

3. През 2007 г. бяха произведени над 23 милиарда квадратни метра кожа.Никакви факти за кожата няма да бъдат пълни, без да включват някои удивително високи числа.

4. Стойността на кожите от едър рогат добитък и овчи кожи представлява около 5-10% от стойността на животното.

Говедата и овцете най-често се отглеждат за месо, млечни и вълнени продукти. Кожата е страничен продукт, тъй като представлява малък процент от стойността на животното. Понастоящем в Съединените щати нито едно животно не е заклано с единствената цел да произвежда кожа.

5. Кожата е обновяване и природен ресурс.Ако кожата не беше произведена, биха били необходими синтетични алтернативи, създадени от невъзобновяеми ресурси, за да я заменят. Как е това за забавен факт?

6. Теглото на кожата се измерва в унции на квадратен фут.

Например, ако един квадратен метър от кожата трябваше да тежи три унции, тя щеше да се нарича 3-унция кожа и щеше да бъде с дебелина около 1/8 инч. Това е груб превод, но по-тежкото тегло описва по-дебела кожа. Понякога фактите за кожата включват математика!

7. Телешката кожа е най-използваната кожа в производството на кожени изделия.

Това вероятно се дължи на лекотата на нейната грижа, особено когато има защитно покритие или хидроизолация. Телешката кожа също е най-дебелата, варираща между 1 и 32 грама.

8. Кожата е имала широка популярност от 3000 г. пр. Хр.

По време на Римската империя е широко известно, че ветроходните платна са изработени от кожа. Други обичайни приложения включват мебели за дома, палатки, оръжия и бронежилетки. Около 1000 години по-късно кожата започва да се носи от модни египетски жени.

9. Първата кожена обувка, е измислена през 1790 г.

Въпреки че кожените обувки са произведени от хиляди години, първите обувки са произведени през 1790 г. Искате ли още един забавен факт? Първите обувки, предназначени за леви и десни крака, са изобретени през 1818 година.

10.Най-зърнестата кожа,не означава,че е с най-високо качество.

Тези, които не са запознати с факти за кожата, могат да бъдат объркани от термина "зърно". Най-високото зърно обикновено се отнася до кожа, която не е напълно оригинална, докато пълноценното зърно се счита за най-оригиналната от всяка кожа.

11. Кожата може да бъде изработена от алигатор, елен или щраус.

Много повече екзотични животни се използват за производството на кожа. Например, една от най-трайните кожи, която светът е виждал, идва от Тайланд и се изработва от охлюви.

12. Голф топките някога са били изработвани от кожа, пълна с пера.

От началото на 19-ти век дървените голф топки са заменени с кожа. Тези нови кожени топки били пълнени с достатъчно пера, за да запълнят една шапка!

13. Най-трудно е да се произвежда бяла кожа.

Едно лошо качество на кожата, изложена на бяла боя е че,става по-твърда и дори може да се скъса. Само най-качествените кожи приемат бяла боя без забележима промяна в структурата.

14. Ръчно изработени кожени чаши някога са били популярни в Англия.

Още през 16 век англичаните са знаели много забавни факти за кожата. Например, те носели собствени ръчно изработени кожени чаши, за да се насладят на питиетата в местната кръчма.

15. Кожата някога е била използвана като много стилен тапет.

През 17-и век се е смятало за много модерно да имаш домашен паркет с естествена кожа във Флоренция , Венеция и Италия.